Het is een vraag die veel gesteld wordt. Moet ik mijn schutting beitsen of toch verven? We beantwoorden deze vraag in dit blog en geven je direct de nodige tips. Zo kan jij resultaatgericht aan de slag!
Moet ik mijn schutting beitsen of verven?
Bij houten daardoor de kans op schuttingen heeft beitsen de voorkeur boven verven. Dit komt omdat lakverf minder ademt en daardoor de kans op bladderende verf, blaasjes of andere beschadiging vergroot.
Beitsen is daarom volgens ons de beste manier. Ben je blij met de kleur van je schutting en wil je de houtnerf blijven zien? Dan is een transparante beits de beste keuze.
Onze favoriet is de Sigma Woodprotect Ultra Satin.
Ga je liever voor een matte uitstraling en een langdurige bescherming? Kies dan voor een dekkende beits, zoals de Jotun Demidekk. Deze beschermt tot wel 12 jaar!
Schutting opknappen: olie of beits?
Een derde optie is om je schutting in de olie te zetten. Met de Verfijn Bangkirai Olie kun je vergrijsd hout voeden en terug brengen in de natuurlijk kleur.
Het verschil met beits? Olie trekt minder diep in de poriën van het hout, waardoor de bescherming een stuk minder is dan wanneer je je schutting beitst.
Wil je een schutting die duurzaam beschermd is tegen weersinvloeden, vuil en vocht? Dan kies je voor beits.
Schutting beitsen: stappenplan
Een houten schutting behandelen doe je zo:
1. Maak de schutting schoon
Voor een goede hechting is het belangrijk dat je de schutting eerst goed reinigt. Verwijder aanslag, bijvoorbeeld met allesreiniger en een harde borstel.
2. De schutting ontvetten
Na het schoonmaken kun je gaan ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Prochemko Universal ontvetter. Deze is biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor het milieu! Voor meer info, lees ons blog over ontvetten voor schilderen.
3. De schutting opschuren
Als de schutting droog is, is het belangrijk om deze te schuren. Gebruik hiervoor een middelgrof schuurpapier, zoals de P180 Siaflex. Schuur als het even kan in de richting van de houtnerf.
4. De schutting beitsen
Als je de schutting stofvrij hebt gemaakt breng je de eerste beitslaag aan. De grotere oppervlakken kun je schilderen met een blokkwast of verfroller. Voor de randen kun je wellicht beter een platte kwast gebruiken.
Laat de schutting na het aanbrengen van de eerste laag beits drogen en breng daarna een tweede laag aan.
Tips voor de schutting schilderen
Als je bovenstaand stappenplan doorloopt moet het helemaal goed komen. Hier nog even wat extra tips:
1. Houd rekening met de temperatuur. Schilder nooit in de volle zon, omdat de verf dan te snel droogt.
Voor meer informatie lees onze blogs over de beste temperatuur voor buiten schilderen en tot wanneer je buiten kunt schilderen.
2. Breng altijd twee lagen beits aan voor het beste resultaat.
3. Probeer zo veel mogelijk met de structuur van het hout mee te schilderen.
4. Maak de schutting na het schuren goed stofvrij voor je gaat schilderen.
5. Tot slot nog even een reminder: Gebruik geen lakverf, maar een ademend product zoals beits!
Schutting beits zwart
Een zwarte schutting wordt steeds populairder. Wil jij ook een zwarte schutting? Verfgilde mengt de beits in de kleur die jij wil, dus ook in het zwart!
Kies bijvoorbeeld voor de zwarte variant van de Jotun Demidekk Ultimate Helmatt voor het optimale duurzame resultaat.
Schutting beits kleuren
Vind je zwart te donker? Geen probleem. Bij Verfgilde heb je keuze uit een ongelooflijke hoeveelheid kleuren! De ideale schutting beits kleur voor jou zit er dus zeker ook tussen! Ben je op zoek naar inspiratie? Neem dan vooral eens een kijkje op onze Instagram!
Onze beste schutting beits
Lees ook onze andere blogs
Wat is voorstrijken? Wanneer behandel je een ondergrond met een grondverf of primer? En hoe pak je dat aan? Lees het hier stap voor stap!
Wat is de beste muurverf voor buitenmuren? En waar let je op bij het kiezen van jouw buitenmuurverf? Verfgilde helpt je!
Het mooie weer komt er weer aan en dus krijgen we vaker de vraag: ‘Wat is nu eigenlijk de beste lakverf voor buiten?' Het antwoord lees je hier!
Verf mengen kan je zelf doen, maar waarom zou je? Bij Verfgilde mengen we kwaliteitsverf in de door jou gewenste kleuren!
Een lambrisering moet er natuurlijk superstrak uit zien! Lees hier dé tips voor een mooi resultaat!