Houtrot behandelen (1)

Houtrot is een van de meest voorkomende problemen in huis. In dit eerste van twee blogs gaan we daarom in op hoe het ontstaat, hoe je het kunt herkennen en, nog belangrijker, hoe je het kunt voorkomen!

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een aantasting van hout en komt vaak voor bij kozijnen, deuren of gevelpanelen. Het ontstaat veelal op vochtige plekken, waar schimmels zich in rap tempo kunnen ontwikkelen.

Daarom zie je houtrot ook vaak in de badkamer of in de kelder. De schimmels vreten het hout aan en zorgen dat het hout steeds zachter wordt.

Warme, vochtige en zuurstofrijke omstandigheden geven grote kans op houtrot. Houtwerk op het zuiden en westen lopen daarom een groter risico, want hier staat de meeste regen en zon op.

Dit risico wordt nog groter als het hout slecht geschilderd of afgewerkt is of wanneer de kitnaden en verbindingen verouderd zijn.

houtrot herkennen en voorkomen

Houtrot herkennen

Houtrot is, zeker in een beginnende fase, soms moeilijk te herkennen. Helemaal als er een verflaag over het hout heen zit. Verstandig is om af en toe een checkronde te doen en op de volgende dingen te letten:

1. Verkleuring: Bij onbeschilderd hout is vaak verkleuring te zien . Het hout zal in het begin lichtgrijs kleuren. In dat geval is het hout nog goed, maar is er wel vocht bijgekomen. Later wordt het steeds donkerder.

2. Loslatende verf: Zie je barstjes, luchtbellen of afbladdering? Dat kan wijzen op problemen.

3. Zacht hout: Zwakke plekken in het hout kun je herkennen aan dat het hout hier zachter wordt. Ook dit is een duidelijke aanwijzing.

Wanneer je een van bovenstaande dingen in jouw houtwerk herkent, druk dan met een bot voorwerp op de zwakke plek. Veert het hout terug? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met houtrot.

Houtrot behandelen? Verfgilde!

houtrot behandelen (3)

Hoe voorkom je houtrot?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om houtrot te voorkomen.

Zorg er allereerst voor dat je het schilderwerk goed gedaan is. Gebruik voldoende lagen (minstens één laag grondverf en twee laklagen) en houd deze goed schoon. Vuil kan namelijk vocht vasthouden en de verflaag aantasten.

Naast goed schilderen is ook de kleur verf van belang. Donkere kleuren zijn gevoeliger voor houtrot, omdat deze zonlicht absorberen en dus warmer kunnen worden.

Dit zorgt voor uitzetting en krimping van het hout, wat scheurtjes op kan leveren. Hier kan dan weer vocht intrekken. Lichtere verfkleuren zijn daarom een veiligere keuze.

Let tot slot op het soort hout en de afwatering. Houtrot ontstaat sneller bij zacht hout. Hardere houtsoorten, zoals eikenhout, geven daarom een betere bescherming tegen houtrot.

Voor de afwatering geldt uiteraard; hoe langer water ergens op blijft staan, hoe groter het risico op houtrot.

De beste houtverf voor de laagste prijs!

Deel deze tips van Verfgilde op je favoriete platform

Lees ook onze andere blogs