Een kwast is een kwast en een roller is een roller toch? Zeker niet! Dit maakt namelijk wel degelijk verschil. Daarom vind je hier een uitgebreide eerste hulp bij verfkwasten en rollers. Niet alleen hangt het eindresultaat af van goede kwaliteit verf, ook het materiaal en de kwaliteit van je verfkwasten en rollers doen er toe. In deze editie: muurverf.

Eerste hulp bij rollers

Voor het schilderen van je muur hangt het kiezen van je gereedschap af van de textuur (of de structuur) van de muur die je gaat schilderen. Wil je het plafond schilderen? Dan gelden eigenlijk dezelfde regels. Goed gereedschap zorgt voor de minste inspanning met tegelijkertijd het beste resultaat.

Gladde muren

Voor gladde muren en plafonds kun je het beste een dunne vachtroller gebruiken. De vacht zorgt voor een goede verfopname en een mooie afwerking van de latex. De grootte van de roller staat in verhouding met het te schilderen oppervlakte. Hoe groter je oppervlakte hoe groter je roller mag zijn. Rollers zijn verkrijgbaar in verschillende maten Uitermate geschikt voor grote en kleine schilderklussen dus!

Polyamide roller
Muurverf roller
Progold roller

Muren met structuur of oneffenheden

Voor grovere structuur muren en plafonds gebruik je ook een grovere verfroller. Door een dikkere vachtroller te nemen kun je de verf goed aanbrengen op een muur met structuur. Feitelijk komen de langere vachtharen beter in de poriën van de structuur. Ook kan je muurverf verdunnen met een heel klein beetje water zodat het wat makkelijker de oneffenheden in vloeit. Je hebt dus sneller een dekkend resultaat.

roller grof
verfset muurverf

Structuur of oneffenheden creëren

Je kunt ook zelf structuur creëren op je muur. Dit doe je met behulp van een structuurroller. Deze roller is speciaal geschikt voor het aanbrengen van effecten met structuurverf.

Eerste hulp bij kwasten

Je kunt een muur ook schilderen met een kwast in plaats van een roller. Meestal gebruik je ook een kwast om de randjes of moeilijke hoekjes te schilderen. Echter raden wij aan om de randjes van je muur ook met een roller te doen in een kleiner maatje, zo krijg je de mooiste resultaten.

Soorten kwasten

Je hebt verschillende soorten kwasten voor verschillende soorten verf, zo heb je watergedragen verf of terpentinegedragen verf. Ook zijn kwasten verkrijgbaar in een budget variant (kunststof) of professionele variant (hout). Kwasten met een houten handvat zijn vaak gemaakt om meerdere jaren mee te gaan. Als laatste heb je ook nog verschillende soorten haar. Synthetisch, zwart of Chinees varkenshaar, polyestervezels en nog veel meer. Professionele schilders geven veelal de voorkeur aan kwasten met varkenshaar.

Ronde kwasten / Patentpunt kwasten

Deze kwasten worden verreweg het meeste gebruikt, ze zijn dan ook ideaal om randjes, hoekjes en kantjes mee te schilderen. Ook deze zijn weer in verschillende maten verkrijgbaar. Deze kwasten kun je beter gebruiken voor het schilderen van kozijnen en deuren.

Blokkwasten / Blokwitters

Deze kwasten zijn ideaal geschikt voor groter schilderwerk. Met hun lange haren en rechthoekige vorm zijn ze ideaal voor het schilderen van bijvoorbeeld muren doordat ze grote hoeveelheden verf tegelijkertijd kunnen aanbrengen. Vroeger werden deze kwasten meestal gebruikt om muren te witten, vandaar dat ze tegenwoordig ook wel ‘blokwitters’ genoemd worden.

Gebogen Penseel / Lyon Penseel

De beste kwast om de randjes van je muur te schilderen is een gebogen penseel. Deze zijn klein en zijn ideaal om te schilderen in moeilijk bereikbare plekjes.

patentpunt kwasten
Blokkwast of blokwitter
Gebogen penseel

Onze beste verf!

Deel deze tips van Verfgilde op je favoriete platform

Lees ook onze andere blogs