Een tijdje terug hebben wij een uitgebreide eerste hulp bij verfkwasten en rollers geplaatst speciaal voor muurverf. Daarin hebben wij laten zien hoe het resultaat kan afhangen van het materiaal dat je gebruikt. In deze editie: lakverf. Ook vertellen wij je hoe je het beste je kwasten kunt schoonmaken.
Lakverf rollers
Bij het schilderen van je muur gebruik je een vachtroller zoals we hier vertelde. Welke gebruik je dan voor lakverf?
Schuimroller
Een mogelijkheid voor lakverf is een schuimroller. Deze is ook verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, wil je een grover resultaat? Neem dan ook schuimroller met grovere textuur en vice versa. Schuimrollers zorgen voor een gelijke verdeling en zijn daarom goed te gebruiken voor grotere oppervlaktes, zoals het aanbrengen van een grondverf op een deur. Wel zijn deze schuimrollers minder geschikt voor verf op waterbasis, daarvoor kun je beter een viltroller gebruiken.
Viltroller
Een viltroller is zowel geschikt voor verf op terpentinebasis als op waterbasis. Met een viltroller krijg je een strakker eindresultaat dan met een schuimroller, als je een goede viltroller hebt pluist deze niet en krijg je geen banen in de verf. Lakverf wordt veelal gebruikt op houten ondergronden, viltrollers zijn daar uitermate geschikt voor, denk dan aan een deur, kozijnen, de trap maar ook de schutting buiten en tuinmeubilair kun je het beste schilderen met een viltroller. Daarom worden deze ook wel lakverfrollers genoemd.
Schilderen met Kwasten
Liever schilderen met een kwast? Dat kan natuurlijk ook. Het schilderen met een roller of een kwast is een persoonlijke voorkeur. Deuren, kozijnen en ander houten meubilair zijn prima te schilderen met kwasten. Welke kwast is het beste geschikt voor jouw klus? Dat vind je hieronder.
- Kozijnen: ronde kwast, maat 14 of 16.
- Deuren: een platte kwast, maat 2”
- Deuren met bewerkingen: ronde kwast maat 14 of 16
- Schroten: platte kwast, maat 2,5”
- Tuinhuis of schutting: platte kwast, maat 2,5”
In ons vorige blog hebben we al het een en ander uitgelegd over verschillende soorten en kwaliteit van kwasten. Gebruik je een verf op waterbasis gebruik dan ProGold patentpuntkwast-Aqua. Voor terpentinebasis kun je het beste een Progold Patentpunt Kwast gebruiken, voor blanke lak kun je het beste een platte kwast gebruiken zoals Progold Platte Exclusive Kwast.
Verschillende maten kwasten
De meest gebruikte maten kwasten zijn 14 voor een ronde kwast en 1.5″ voor platte kwasten. Dit zijn net tussenmaatjes die voor veel verschillende klussen geschikt zijn.
Kleine oppervlaktes
Voor kleine oppervlaktes waar je niet zulke grote stroken kunt maken kun je ook het beste een kleinere kwast gebruiken. Een ronde kwast kun je het beste tussen maat 8 – 12 nemen en een platte kwast maat 1″. Doordat je een kleinere kwast gebruikt ben je veel wendbaarder.
Grote oppervlaktes
Als je een groot oppervlakte gaat schilderen kun je dan juist weer beter een grotere maat nemen, anders ben je erg lang bezig, denk bijvoorbeeld aan een deur. Een grotere maat ronde kwast is 16-18 en voor platte kwasten kies je 2-2.5″
Welke kwast welke klus?
Ronde kwasten /patentpunt kwasten
De meest gebruikte kwasten zijn de ronde kwasten of ook wel patentpunt kwasten genoemd. Deze zijn ook weer in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Professioneel schilders hebben veelal voorkeur voor een kwast met varkensharen. Deze kwasten slijten namelijk mee, waardoor de kwast helemaal naar je hand gaat staan. Ronde kwasten zoals de patentpuntkwast zijn perfect voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken.
Platte kwast / beitskwasten
Ga je beits of vernis aanbrengen? Dan gebruik je een platte kwast. Dit zorgt voor een gelijke en soepele verwerking van je oppervlakte.
Blokwitters /blokkwasten
Blokkwasten zijn eigenlijk ook platte kwasten alleen dan voor het grovere schilderwerk. Deze rechthoekige kwasten hebben lange haren. Dit maakt de blokwitter ideaal voor het schilderen van muren, schuttingen, ongelijke ondergronden etc. Van oudsher werd deze kwast vooral gebruikt voor het witten van de muren. Daardoor heeft deze kwast meerdere benamingen zoals blokwitter, blokkwast of witkwast. Deze kwast is ook geschikt voor het verwerken van voorstrijk.
Ovale kwasten
Gaat het je te langzaam met een ronde kwast of patentpuntkwast? Dan is de ovale kwast wellicht een uitkomst. De ovale vorm zorgt ervoor dat deze kwast een groter werkoppervlakte heeft. Dit maakt deze kwast dan ook prima voor het aanbrengen van lakverf op deuren. Daarnaast kan het ook als vervanging voor een roller gebruikt worden.
Op zoek naar schildersbenodigdheden? Verfgilde!
Lees ook onze andere blogs
Wat is voorstrijken? Wanneer behandel je een ondergrond met een grondverf of primer? En hoe pak je dat aan? Lees het hier stap voor stap!
Wat is de beste muurverf voor buitenmuren? En waar let je op bij het kiezen van jouw buitenmuurverf? Verfgilde helpt je!
Het mooie weer komt er weer aan en dus krijgen we vaker de vraag: ‘Wat is nu eigenlijk de beste lakverf voor buiten?' Het antwoord lees je hier!
Verf mengen kan je zelf doen, maar waarom zou je? Bij Verfgilde mengen we kwaliteitsverf in de door jou gewenste kleuren!
De schutting. Kun je die het beste verven of beitsen? En hoe pak je dat aan? Je leest het hier!